Katwijker genomineerd voor National Geographic Fotowedstrijd

Als rasechte Katwijker heeft Menno van Duijn altijd al een band met zeevogels gehad. Maar voor pinguins moest hij verder gaan dan de Katwijkse kust. Daarom nam hij deel aan een zeereis die hem van Antartica naar Kaapverden voer. Een reis van 6 weken lang. Gewapend met zijn fotocamera ging hij op zoek naar bijzondere zeevogels.

Eindelijk zag hij zijn pinguïns, de zeldzame noordelijke rotspinguïn. Alleen niet zoals hij vooraf had kunnen bedenken. Het eiland Tristan da Cunha is besmeurd met olie en rotte bonen. Twee weken voordat Menno het plaatsje aandoet vaart een Grieks schip uit Brazilie met sojabonen in het ruim op de klippen. Het breekt in tweeën met als gevolg een ramp voor de natuur. “Ik heb wel vaker stervende of zieke dieren gezien. Maar dit kwam door mensen. Dat maakte het extra sneu.” De Katwijker fotografeert de pinguïns, bedekt met olie in hun verwoeste habitat. Drie jaar later stuurt hij zijn foto naar een wedstrijd van National Geographic. Met als resultaat een nominatie voor de Frans Lanting Award, vernoemd naar de gelijknamige topfotograaf.

Het was niet de eerste reis, en zeker niet de eerste foto van de hobbyfotograaf. Al sinds zijn twaalfde loopt hij met een fototoestel om zijn nek, op zoek naar bijzondere vogels. Nu is hij 32 jaar en nog steeds op zoek naar mooie plaatsen en aparte vogels. “Iedereen kan een plaatje maken. Maar niet iedereen kan een foto maken dat een verhaal vertelt. Ik wil geen postzegelfoto’s maken. Je hebt gevoel nodig voor een mooie foto. Ik moet altijd goed en kritisch kijken wat ik nu eigenlijk zie.”

In zijn genomineerde foto zag de jury het volgende: Een geraffineerd patroon, goede belichting en de uitsnede is zorgvuldig gekozen. In zo’n vogelkolonie is de situatie meestal chaotisch, maar de fotograaf heeft door zijn compositie rust in het beeld gebracht.”

“Ik wilde deze gebeurtenis goed documenteren”, vertelt Menno. “De foto laat zien dat het niet altijd leuk en mooi is. Het is echt een nieuwsbeeld. Voor een foto van een dier moet het moment perfect zijn. Dieren gaan hun eigen gang en zijn niet te regisseren. Dat maakt het fotograferen zo mooi en uitdagend.”

Op 27 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De foto van de winnaar wordt gepubliceerd in de National Geographic en krijgt een workshop van topfotograaf Frans Lanting. En als National Geographic een baan aan de hobbyist zou aanbieden zou hij deze ook zeker niet afslaan. “Het speelt altijd wel een beetje in mijn hoofd. Wat als ik er toch mijn werk van zou maken? Maar er zijn zoveel goede fotografen. Voor nu wil ik dat mensen gewoon genieten van mijn werk. En erkenning voor een foto is altijd fijn.”

 

 

 

 

Plaats een reactie