Het Facebook succes van Johan Houwaard

Katwijk is binnenkort weer een schrijver rijker, want in de week van twaalf oktober komt het eerste boek van Johan Houwaard uit. Zijn boek genaamd De impulsen van een Jonge Johan is een bundeling van zijn herinneringen tussen zijn derde en vijftiende levensjaar.

”We maakten van alles mee”

Nog geen drie maanden geleden begon Johan met het opschrijven van zijn jeugdherinneringen. ‘’Ik ben één van de elf kinderen uit een groot gezin en met mijn neven hadden we een soort ‘gang’. We maakten van alles mee. Op verjaardagen kwamen die verhalen weer naar boven. Op een gegeven moment dacht ik: ‘ik moet die verhalen opschrijven’. Ik begon de verhalen op Facebook te plaatsen en dat viel erg in de smaak. Na een verhaal of tien zei iemand: ‘je moet het gaan bundelen’’’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zijn verhalen op Facebook waren een groot succes. Onder de naam ‘Het Instituut’ plaatste Johan 100 korte verhalen over zijn jeugdherinneringen. In een vrij korte tijd had hij bijna 500 volgers en honderden reacties. De schrijver vindt het niet zonde dat de verhalen uit zijn bundeling al een keer op internet zijn verschenen. ‘’Nee dat boeit mij eigenlijk niet. Ik geloof niet dat mensen om een tientje te besparen alle verhalen van Facebook afhalen’’.

”Het waren kwajongensstreken, geen misdaden”

Johan vertelt in zijn boek over een hoop kwajongens streken die hij heeft uitgehaald. Zo steelt hij in één van zijn herinneringen een magneet van een fiets waarna hij kort daarop wordt betrapt door de eigenaar van de fiets. Voor boze reacties van de slachtoffers in zijn boek heeft hij echter weinig te vrezen. ‘’Ik denk dat de meeste slachtoffers al niet meer onder ons zijn. Dus voor boze reacties ben ik niet echt bang. Bovendien waren het meer kwajongens streken en geen echte misdaden’’.

‘’Je eerste boek in je handen houden is een geweldig gevoel’’

 ‘’Nostalgie’’ is de verklaring die de Katwijker geeft waarom zoveel Katwijkers zijn verhalen lezen. ‘’Het is leuk om te lezen over iets herkenbaars van vroeger’’. In de week van 12 oktober komt het boe uit en in die week wordt ook in Hotel Zee en Duin een signeersessie gehouden. Het boek is voor 9,95 te koop. De eerste proefdruk heeft Johan al binnen gehad. ‘’Je eerste boek in je handen houden is een geweldig gevoel’’.

Johan Houwaard

Met de komst van het eerste boek is Johan ook alweer bezig met nieuwe verhalen. ‘’Het verhaal stopt wanneer ik in opstand komt tegen mijn vader over de kerkgang. Vanaf dat moment ben ik gaan werken en dan gaan mijn verhalen verder. Waarschijnlijk zal ik die verhalen weer eerst op Facebook zetten’’.

2 reacties op Het Facebook succes van Johan Houwaard

  1. L.Guijt zegt:

    Waar kan ik het boek kopen?

  2. Dick Verloop zegt:

    Beste Johan,
    Ik ben jouw boek aan het lezen. Op blz. 110 schrijf je over jouw bezoek aan de Sinterklaas bij Planje uit het Noordeinde. Een aantal keren heb ik daar voor Sint gespeeld. Ook in de periode rond 1960. Dus mogelijk ben ik jouw Sint geweest. Aan het eind van de dag kreeg ik van Hennie Planje een envelop met inhoud. Thuisgekomen schrok ik van de beloning, zoveel!! Ik heb Planje gebeld of het wel goed was. Hij zei dat ik het helemaal verdiend had. Jouw boek geeft mij veel herkenningen uit Katwijk. Met vriendelijke groet van Dick Verloop, IJsselmuiden, geboren in Katwijk in 1942, zoon van Dirk Verloop de architect van de Hogeweg.

Plaats een reactie