De bloeminkoper die fotografeert: Dirk van Egmond

Dirk van Egmond, de nieuwste rage in Katwijk. Ik had tot kort nog nooit van deze man gehoord of iets van zijn werk gezien maar eigenlijk kan je niet meer om deze freelance fotograaf heen. Zijn foto’s gaan heel facebook over en verschijnen onder andere in het Witte Weekblad. En sinds kort biedt hij ook een fotografiecursus aan.

strandhuis schep

”Ik wil alles op beeld vastleggen”

Hoewel hij als een ervaren fotograaf oogt is Dirk nog niet heel lang bezig met professioneel fotograferen. Hij werkt nu drie jaar als freelance fotograaf. De Katwijker is in het ‘‘gewone’’ leven s’ochtends een bloeminkoper en wanneer hij klaar is met werken stort hij zich op zijn passie: fotograferen. ‘‘Ik wilde graag iets nieuws doen, nieuwe dingen ontdekken. Het leuke van fotografie is dat je van iets oninteressants een hele interessante plaat kan maken. En ik wil gewoon alles op beeld vastleggen’’.

vistent kerk s'avonds strand

Eigenlijk is er niets wat Dirk niet fotografeert. Zo maakt hij onder andere portretfoto’s, vastgoedfoto’s, en trouwfoto’s. De man vindt eigenlijk alles leuk om te fotograferen. Maar het liefst legt hij de natuur op beeld vast. ‘‘Ik ben dan soms vanaf 6 uur s’ochtends op pad. Maar dan ben ik wel lekker buiten geweest’’ glimlacht hij. De witte kerk, de vuurbaak, de boulevard alles in Katwijk wordt door Dirk vertaald naar een foto. De man heeft duidelijk iets met Katwijk. ‘‘Ik ben natuurlijk een Katwijker, ik woon er dus dan ga je daar al snel fotograferen. Maar daarbij is Katwijk natuurlijk een ontzettend mooie plaats. De Noordwijkse boulevard vind ik bijvoorbeeld een stuk minder leuk’’.

”Ik vind het een eer”

Wanneer ik zijn foto’s bekijk valt het mij op hoeveel enthousiaste mensen er reageren op zijn karakteristieke foto’s. Maar Dirk heeft ook enkele kritikasters. ‘‘Van kritiek leer je alleen maar. Als je mijn foto niet mooi vind dan niet.. Ik lig er niet wakker van’’. Ook ziet hij zijn foto’s af en toe terug bij andere mensen zonder dat hij daar weet van heeft. ‘‘Je hoort er toestemming voor te vragen maar ik vind het wel een eer. Ik maak mij er eigenlijk niet heel erg druk om’’.

Sinds kort is Dirk ook begonnen met het geven van een fotografiecursus. Hij werd benaderd door Janine Duif om een cursus te geven. Wanneer ze een groepje kon vormen wilde hij de cursus wel geven. Zo gezegd zo gedaan. Na een oproep waren er al snel een 15 geïnteresseerden en zo was de cursus geboren. ‘‘Ik had daar helemaal geen ervaring mee maar het leek mij wel leuk om te doen. Ik wil geen oninteressante verhalen vertellen over diafragma’s etc. En ik weet echt niet alles maar wat ik weet krijgen ze nu allemaal geleerd. En nu geef ik dus les aan drie groepjes’’.

zeevonk

”Foto’s worden nog vaak onderschat”

Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan Dirk is dat zijn foto’s echt iets laten zien en sfeer uitstralen. Als journalist word ik af en toe echt depressief van de foto’s die gemaakt zijn bij een verhaal in de krant. Foto’s die niets zeggen en helemaal geen verband tonen met het artikel. Een foto kan een verhaal juist levend maken. ‘‘Tekst is heel belangrijk en foto’s worden nog vaak onderschat. Maar een foto zegt meer dan duizend woorden’’ zegt Dirk. Iets waar ik het als schrijfster niet mee eens wil zijn, maar wat ik stiekem niet kan ontkennen…

3 reacties op De bloeminkoper die fotografeert: Dirk van Egmond

  1. Dirk laat ons met grote verbaasde ogen naar onze eigen woonplaats kijken .En dan …ben je opeens blij dat je hier thuis hoort.

  2. Dirk zegt:

    Wat een compliment………….dank dank : )

Plaats een reactie